Gebakken bloemkool

Gebakken bloemkool

Gebakken bloemkool is een gerecht dat je niet al te vaak op tafel te zien krijgt. Alleen al daarom is het, zeker als er vrienden komen eten, een aanrader. Gebakken bloemkool is een van oorsprong Grieks recept dat binnen 25 minuten klaar is en waarvoor je weinig extra ingrediënten nodig hebt dan een stevige bloemkool, wat melk, bloem, eieren, boter, zout en peper en olijfolie om in te bakken.

gebakken bloemkoolKleine stukjes

Om een heerlijke gebakken bloemkool te krijgen snij je een bloemkool eerst in kleine stukjes. Vervolgens kook je het in licht gezouten water. Het is voor gebakken bloemkool belangrijk dat het stevige stukjes zijn dus niet al te lang laten koken.

Amateurchef An Lanarts stuurde ons een mailtje waarin ze een kooktijd van 3 minuten aanraadt als je daarna nog gaat bakken! Als ze naar wens zijn het geheel uit laten lekken en afkoelen.

Ik kan het niet genoeg herhalen: ook in de pan zal je bloemkool nog een beetje verdergaren. Het is dus geen ramp als je bloemkool nog niet helemaal gaar is – maar wél niet zo lekker als ze al helemaal gaar is als ze dan nog in de pan gaat doorgaren. Overcooked is ook geen succes!

Beslag

Meng het kopje bloem, het halve kopje melk, de 2 geklopte eieren, 2 eetlepels gesmolten boter en de zout en peper door elkaar om het beslag te maken. De uitgelekte stukjes bloemkool moeten hier doorheen gehaald worden waarna ze in de hete olie gebakken kunnen worden.

Om gebakken bloemkool goed tot zijn recht te laten komen is het belangrijk dat het gerecht warm opgediend worden.